Zorgtuin Bingelrade
We delen onze tuinen graag!
Zorgtuin Bingelrade
We delen onze tuinen graag!
Zorgtuin Bingelrade
We delen onze tuinen graag!
Previous
Next

WELKOM

Mijn naam is Tineke Termeulen. Van oorsprong ben ik bloemist en arbeidstherapeut. Ik woon samen met Hans de Bruin, hovenier van beroep. Een mooie combinatie van kennis die hier in onze tuinen tot bloei komt in de vorm van diverste soorten tuinen. Deze deel ik graag met mensen met een zorg- en ondersteuningsvraag. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een veilige, vertrouwde en stimulerende werkplek in een groene en rustige omgeving, zorgt voor een geestelijke en fysieke gezondheid. Bijvoorbeeld: gedragsproblemen verminderen van mensen met een psychiatrische beperking, motorische vaardigheden verbeteren van mensen met een verstandelijke beperking, ouderen gaan beter eten en drinken.  

VOOR WIE?

Zorgtuin Bingelrade is voor mensen vanaf 18 jaar tot over de 80. Mensen met een psychiatrische hulpvraag, verstandelijke beperking, ouderen en (jong-)dementerenden en mensen die om een andere reden niet deel kunnen nemen aan het arbeidsproces. Door gezamenlijk te werken aan verschillende tuinen, stimuleren mensen met verschillende achtergronden elkaar en wordt er kennis uitgedragen. Ouderen nemen hun kennis en ervaring mee, die ze kunnen delen met jongeren.

 

Zorgtuin Bingelrade bestaat uit ongeveer 5000 m2. Hierop staat een werkruimte, verschillende sier- en groentetuinen, volière, dieren en hun verblijven, opslagplaats en een woonhuis. Sommige tuinen zijn klein en besloten, terwijl andere  tuinen open en ruim zijn. In overleg kijken we welke werkzaamheden het beste aansluiten bij de deelnemer.

WAT DOEN WE?

Zorgtuin Bingelrade biedt arbeidsmatige dagbesteding, arbeidsoriëntatie en training aan. Stap voor stap wordt er begeleid. Er is een brede variatie aan activiteiten:

  • werken diverse groentetuinen
  • werken in siertuinen
  • verzorgen van de dieren
  • werken met hout en andere creatieve activiteiten

 

Met een kleinschalige opzet, kan iedere deelnemer de aandacht krijgen die hij of zij nodig heeft. De deelnemer kan hierbij zelf het tempo aangeven. Door deze opzet wordt er een uitnodigende en huiselijke sfeer gecreëerd. Iedereen kan hier zijn eigen kwaliteiten en talenten ontdekken, ontwikkelen en onderhouden.

Waarom een Zorgtuin?

Na een kennismaking met het fenomeen “zorgboeren” is het idee geboren om onze tuinen om te vormen tot zorgtuin. De combinatie van kennis, ervaring en de fantastische mogelijkheden die onze tuinen bieden om mensen met een zorg- en ondersteuningsvraag een veilige, vertrouwde, stimulerende werkplek te bieden heeft geleid tot de start van “Zorgtuin Bingelrade”.

 

Zorgtuin Bingelrade is aangesloten bij de Coöperatie Limburgse Zorgboeren (CLZ) en heeft het keurmerk “Kwaliteit laat je zien” van de Federatie Landbouw en Zorg.
Zoönose certificaat is uitgegeven door de GD, Diergezondheid Dienst.